Fodra för Hälsa

Fräscha råvaror till hundmaten

Gör Hundens Foder själv

Om du har en hund som har utvecklat kroniska allergier rekommenderar jag att du gör hundens mat själv. Nedanstående recept har fungerat mycket bra, hunden återhämtar sig och får tillbaka sin vitalitet.

Om du har en sjuk hund eller enbart vill bibehålla hundens goda hälsa och förebygga sjukdomar är det viktigt att du ägnar tid och uppmärksamhet åt hundens fodertillskott och utfodring.

Foder botar inte sjukdomar säger man, men helt klart och bevisat är i alla fall att felaktigt foder och näringsbrist orsakar sjukdomar hos hunden! Det är viktigt att du känner igen symptom på vitamin– och mineralbrist. Om du driver avel är det av utomordentlig vikt att du har ett bra fodertillskott och här är Näringsbalans för Hund att rekommendera.

Studier på hundar visar att vitamin- och mineralterapi ger tjock blank päls, minskad klåda, minskat fjällande från huden och hunden blir inte lika lätt överviktig. Gamla hundar blir aktivare, går upp i vikt om de är för magra, en allmän förbättring av hälsotillståndet helt enkelt. Djur som lättare får och är känslig för insektsbett och fästingar blir mindre utsatta.

Näringsbalans Hund

Vi har baserat på våra erfarenheter valt att lägga de aktiva ingredienserna i Näringsbalans Hund och Katt i mikrostorlek eftersom det har visat sig vara ett kraftfullt och effektivt sätt att leverera näringsämnen till organismen utan att orsaka belastningar.

Näringsbalans Hund och Katt ges dagligen som komplettering till fodret, det fungerar också utmärkt som komplettering för er som BARFar era djur.

Gör Hundens Foder själv

Om du har en hund som har utvecklat kroniska allergier rekommenderar jag att du gör hundens mat själv. Nedanstående recept har fungerat mycket bra, hunden återhämtar sig och får tillbaka sin vitalitet.

Recept på hundmat

Recept för den Allergiska Hunden, välj alltid ekologiska ingrediensere och vildfångad eller ekologisk fisk.

Råvaror: 3 dl råris, välj 1 kilo lamm-, kyckling-, älg- eller nötfärs, 2 - 3 hg fisk t ex ekologisk eller viltfångad lax och ca 200 g grönsaker t ex sommargrönsaker, broccoli och eller spenat.  1 tärning ekologisk kycklingbuljong kan kokas med.

Till hunden som inte tål animaliskt protein välj Tofu (keso kan också gå bra till vissa hundar).

Gör så här: Koka råriset för sig, koka det valda köttet och fisken tillsammans i lite vatten, koka med grönsakerna som lätt kan finfördelas när de är kokta.

Blanda det färdigkokta köttet, grönsakerna och fisken med det kokta råriset, rör om ordentligt och låt blandningen stå och vila några timmar eller över natten om man kokar det på kvällen, det är viktigt att riset svällt färdigt.

Om keso eller tofu används finfördelas det i riset och grönsakerna.

Frys in i lagom stora förpackningar, upptinad blandning håller i kylen 2–3 dagar.

Klart att serveras tillsammans med Näringsbalans För Hund.

 

För den friska hunden rekommenderar vi BARF (Biologisk Anpassad Rå Föda).

 

"BARF for dummies"

By Hanna Norrbin 

 

Nedan följer en kort sammanställning över vad man bör tänka på innan man sätter igång att "BARFa" sin hund, kom ihåg att allt är individuellt, det finns lika många metoder som det finns hundägare, detta är bara en sammanställning av hur jag har gjort.

Först av allt; JA allt ges rått!

Så nu har vi rett ut det.

 

Innan du börjar är det bra att först gå igenom hur mycket din hund kommer att äta varje dag.

Alltså kommer vi nu räkna ut dagsgiva + hur mkt det kommer att gå åt varje månad INNAN du beger dig till närmsta matbutik! (även om det är sjukt lockande)

Det blir lätt annars att man missar en del ”ingredienser”, något jag gjorde.

Så, en vuxen hund rekommenderar man att ge (åtminstone till en start) 2 % av dess vikt.

Till små hundar och även andra mer aktiva hundar rekommenderas 3 % som utgångspunkt.

Man får dock känna efter på hullet, vissa hundar behöver betydligt mer än 2 % tex.

Mina hundar väger 6,5 resp 7kg.  En tik och en kastrerad hanhund.

Då tiken gör av med mer än hanen så får hon nu 3 % och ser lika fin ut i kroppen som innan vi startade.

Hanen fick också 3 % första månaden men då jag märkte att han gick upp i vikt isf ner så fick jag räkna ner till 2 % istället och än så länge går det åt rätt håll.

 

Hur räknar man då?

Vi tar min kastrat som exempel, hans målvikt är 7kg och alltså är det den vikten jag räknar på.

Behöver hunden gå upp i vikt så är det önskad vikt man kan gå efter.

0,02*7kg = 0,140 alltså 140g/dag totalt.

Av dessa 140g ska vi sen räkna ut hur mkt som ska vara rent kött, ben, inälvor.

 

Jag har räknat enligt ”PREY” eftersom jag tyckte det var enklare att räkna på ren köttmängd än RKB (råa köttiga ben).

80 % Kött (muskelkött)

10 % Ben (som dom alltså äter upp)

10 % Inälvor (av dessa måste 5% vara lever, alltså hälften lever och hälften njure, mjälte mm).

 

OBS! Vom och hjärta t.ex. räknas INTE som inälvor (vilket man kan tycka) utan som muskler och läggs alltså in i facket KÖTT.

 

140g/dag totalmängd

80 % (av 140)= 112g kött (muskler, hjärta, mage)

10 % (av 140) = 14g ben

10 % (av 140)= 14g, då blir det 7g lever + 7g njure lr annan inälva

Per dag alltså..

  

Per vecka blir det:

Kött: 784g

Ben: 98g

Inälvor: 98g (49+49g)

                                         

Per månad (31 dgr) blir det:

Kött: 3472g

Ben: 434g

Inälvor: 434g (217+217g

 

När du nu räknat ut hur mkt det kommer att gå åt kan du ta en liten titt i frysen, kommer du få plats med både din och hundens mat? Om inte så är det inte så konstigt, flertalet medlemmar här har införskaffat extra frysboxar till vovvarnas mat.

 

Nu till köttet; variation variation variation!!

Man rekommenderar att ge minst 3 olika köttsorter varje vecka; tex nöt, gris och fågel.

Ännu bättre är det om man kan få till fler sorter.

Fisk, t.ex. lax och strömming vilka innehåller mest omega 3 , bör ges max 1ggn/v.

De dagar man inte ger fisk kan man med fördel ge laxolja för att boosta hud/päls.

 

Rött kött som nöt och vilt kan man med fördel ge mer av än vitt kött som fågel, vill minnas att det är mer nyttigheter i rött, jag känner iaf så efter nån vecka med skräpmat (köttfärs och fågel räknas in här ja) att jag bara MÅSTE ha en stor fet köttbit då kroppen skriker efter proteiner!

 

I butik kan du handla det mesta så länge det inte är ”mörat” ”marinerat” eller är inlagt i saltlake.

Läs noga på förpackningarna, innehåller det salt så får du äta det själv då salt inte ska tillsättas i hundens mat.

 

De flesta hundar verkar tugga sin mat fint då den är i fast form, inte mina, dom inhalerar maten.. därför har jag mixat precis allt kött.

 

Så till ben..

De flesta i gruppen ger Råa Köttiga Ben, dvs. ben med massor av kött

på som tjocka revben, hela kycklingar lr delar av kyckling, det finns ett dokument här i gruppen med förteckning över hur mkt ben i procent olika köttdelar innehåller!

Själv ger jag än så länge bara kycklingvingar som mina små äter upp hela, bara för att det var enklast för mig att räkna på då en kycklingvinge innehåller ca 50 % ben och för att dom äter dom utan att moffa i sig.

Det fungerar dock inte på en större hund kanske, som sagt så är det ju högst individuellt!

Det man ska tänka på dock är att inte ge för små ben, som kycklingvinge till en väldigt glupsk hund för det kan sluta illa.

Ge alltid lite större ben! Åtminstone till en början så du ser hur hunden beter sig med köttben.

 

Ska dock erkänna att jag var livrädd första gången jag gav mina vingar..hua tänk om dom sväljer hela vingen lr sätter i halsen men dom krossade varje ben och svalde lagom stora bitar! Jag hade tur helt enkelt, jag borde egentligen gett ett kycklinglår t.ex. första gångerna, lätt att vara efterklok!

Bärande ben som t.ex. märgben är superhårda och bör inte ges till en hund som krossar allt, tandskador sker så lätt och vad jag märkt så fastnar mina små himla lätt med underkäken i hålet.Dessutom är det inte så särdeles mkt kött på dom så det är knappt värt att köpa ändå.

Vill man absolut inte ge hela ben så kan man antingen mala ner dom eller ge benmjöl alt krossade äggskal för att hunden ska få i sig kalcium.

De dagar jag ger vinge ger jag mindre kött, helt enkelt för att vingen har så mycket kött på sig.

Så min grabb får en ”bendag” 70g kött och en vinge isf 112g rent kött som han får alla benfria dagar.

De flesta vingar jag lagt på vågen väger ca 80g så det går jämt ut om jag ger 70g kött.

Alltså; mkt kött på benen = lite mindre giva rent kött.

 

Inälvor!

Innehåller massor med vitaminer bl.a.

Lever kan orsaka diarré om man ger för mkt på en gång så man får prova sig fram hur mkt man kan ge per gång.

Det viktigaste är att hunden får i sig sin giva över 7-10 dagar

– detta gäller även kött och ben.

Mina hundar tyckte att konsistensen var lite lustig och åt inte varje gång, nu mixar jag en månadsgiva i köksassistenten och fryser ner i istärningsformer – mina leverformer är vindruvor t.ex.

Jag väger först upp levern och sen delar jag den vikten på antalet vindruvor o så fick jag fram att tiken ska ha 7st vindruvor/vecka och hanen ska ha 5st/ vecka.  Smidigt – tyckte jag .

Jag gav på tok för mkt ben de första veckorna, det märkte jag på bajset, helt smältigt och ljust vart det. Nu har jag fått räkna om och kommit har de senaste veckorna gett en vinge var 3e dag, för att dom inte ska bli hårda i magen så ger jag lever samma dag som vingen och dagen efter.

Njure är det enda andra inälvsalternativet jag kommit åt att köpa hittills den mixar jag också ner och dom pytsas också ut i isformer, ankor!  Då ser både jag och sambon skillnad på de olika ingredienserna.

Grönsakernas vara eller icke vara...

Många väljer att inte ge grönt alls av olika skäl, andra ger i mald form av andra skäl.

Jag ger grönsaker som utfyllnad, räknar inte ens in det i dagsgivan, mina hundar älskar nämligen grönsaker.  Frukt får dom ibland också som utfyllnad, t.ex. dom där halvtråkiga körsbären som ligger längst ner i kartongen.

 

Allting uträknat och klart? Då kan du snart börja!

Jag gav mina sista torrfodergivan lite tidigare en söndagkväll och gav första BARFfrukosten lite senare på måndagen vilket gav en fastetid om ca 15h för att hinna smälta ner det sista torrfodret.

Det sista torrfoderbajsen pluppades ut på tisdagmorgonen, på kvällen var det mörkbrunt BARFbajs.

Välj ut ett djurslag du vill börja med, t.ex. kyckling, ge enbart kyckling i minst 3-4 dagar för att se att hunden reagerar positivt innan du provar nästa.

Sen råder det delade meningar över hur man fasar in nästa djur, jag petade in lite gris i taget tills hela givan tillslut enbart bestod av gris och gav sen det i några dagar innan jag fasade in nästa.

Andra ger kyckling 4dgr, sen gris 4dgr, nöt 4dgr osv.  Det beror ju på vad man har för hund, om den är känslig eller ej.  Mina har plåtmagar så jag hade ju kunnat göra annorlunda – återigen, det är lätt att vara efterklok!

De flesta i gruppen ger antingen bara BARF , bara färskfoder eller kombinerar färskfoder med ben.

Väldigt få kombinerar med torrfoder, detta pga att nedbrytningen tar så olika lång tid att det kan ställa till det för magen.

Hoppas detta hjälpte några på traven, jag har säkert missat massor men lite basics vart det iaf.  Jag har inte tagit upp ÄGG t.ex., info om ägg finns redan i dokumentet Frågor och svar.

Har ni fler frågor rekommenderar jag att skriva i ovan nämnda dokument, det gör ni genom att trycka på"redigera dokument" så kommer någon i gruppen att svara på din fråga!

 

Detta är utdraget och lånat från Facebook gruppen BARF och färskfoder till hund & katt. Tack Hanna för att du delat.

Vi rekommenderar Näringsbalans till Hund till den här dieten också.