Vår Kost

En världshändelse

Socialstyrelsen har nu slagit fast att rekommendationer av kolhydrat-fattig, fett– och proteinrik kost till människor med övervikt och typ 2-diabetes är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Med Socialstyrelsens kloka beslut blir det lättare att fortsätta upplysningsarbetet om kost och hälsa för alla oss som arbetar med friskvård

Dold födoämnesallergi

Idag är den vanligaste folksjukdomen så kallad dold födoämnesallergi. De flesta av oss äter den mat som man är van och lärt sig tycka om och vad man inte vet är att den kan orsaka överkänslighetsreaktioner. Oftast är det flera olika faktorer som samverkar när dessa uppstår.

Tecken på överkänslighetsreaktioner hos vuxna varierar och olika   människor kan reagera olika på samma sorts mat. De vanligaste reaktionerna hos vuxna är mag– och tarmbesvär, övervikt, diabetes, andningsbesvär, klåda, eksem, muskelvärk, ledbesvär och trötthet.

De vanligaste allergiframkallande födoämnen

De vanligaste allergierna är mot komjölksprotein, ägg (hos små barn), vetegluten, jordnötter, skaldjur, socker (snabba kolhydrater) och soja.

Även kemiska tillsatser i mat kan leda till överkänsligheter. Vanligast är känslighet för smakförstärkare, färgämnen, konserveringsmedel och sötningsmedel.

Hjärtat och blodkärlens hälsa

Temat kolhydrater och hjärt- och kärlsjukdomar är nära knutet till varandra. En intressant studie från Harvard 2004 visade att ju mer kolhydrater deltagarna åt, desto mer ökade förträngningarna i deras kranskärl.

Praktiskt taget alla hjärtinfarktpatienter har en störning i blodsockeromsättnngen vilket tyder på att högt blodsocker spelar en avgörande roll för utvecklingen av hjärtinfarkt.

Hjärt- och kärlsjukdomarna sjunker till nära noll med lågkolhydrat-högfett kost, och om man inte äter så mycket blodproppsbildande omega 6 och margariner behöver man oftast inte heller äta blodförtunnande mediciner

Fettets betydelse för ett friskt hjärt- och kärlsystem

Genom forskning förefaller det som om margariner är den i särklass största boven när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

Professor Göran Berglund skriver i Läkartidningen i dec 07 ”Senare års forskning har inte kunnat stödja hypotesen att höga intag av totalfett eller mättat fett utvecklar hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Studier har däremot visat att ökad risk finns vid intag av fleromättat fett och transfetter”.

Kolesterol

Kroppen har sitt eget system för att tillverka och reglera blodfetterna. Får man för lite kolesterol i kosten ökar kroppen sin produktion. Att kolesterolet skulle öka av en kost rik på animaliskt mättat fett och att risken för hjärtinfarkt därför skulle öka är ytterligare en av etablissemangets ovetenskapliga och falska myter.

Egenvård

Genom att skaffa egen kunskap om kostens betydelse för ett friskt hjärt-och kärlsystem kan du förebygga ohälsa.

"Människan är matad av Livsmedelsindustrin vilken inte tar någon notis om hälsa och är behandlad av Läkemedelsindustrin vilka inte tar någon hänsyn till livsmedel"

Wendell Berg

 

Referenser: www.lakartidningen.se - http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika

Bra Råvaror

Grönsaker
Fet fisk
Ekologiskt kött från närliggande jordbruk
Elologisk kyckling
Ostar
Smör
Kokosfett
Ägg