Våra Barn

Vi är rädda om våra barn och vill skydda dem på bästa sätt

Jag måste börja med att belysa den vanligaste frågan vi får från föräldrar.

Fråga

Kan det vara skadligt att ge barn kosttillskott?

Svar

Nej, tvärtom. Vi är förvånade över att så många föräldrar väljer att inte ge sina barn kosttillskott, men många tror att det är skadligt.

Skadligt däremot är att ge barnen lösgodis, läsk, chips, kjoskmat, industriellt processad föda, lightprodukter, lättaprodukter o.d. Vi har i dag en generation som växer upp på skräpmat.

Många föräldrar är mycket noga med att själva ta sina kosttillskott, och omegafettsyror men tänker inte på att barnen har lika  eller kanske till och med ännu större behov av ett balanserat kosttillskott.

Det barnen äter i dag är avgörande för deras hälsa i vuxen ålder

Genom många års erfarenhet som yrkesutövande alternativmedicinare har det varit möjligt att utveckla produkter även för barn. Genom det dagliga arbetet med barnens  hälsa har vi kunnat följa stegringen av bristsymptom vilka har ökat genom åren.

Vi vet genom erfarenhet att brister på näringsämnen i barnaåren kan orsaka sjukdom i vuxen ålder, ett exempel är att grunden till benskörhet  börjar här.

Födoämnesallergi hos barn har också ökat lavinartat vilket i sin tur kan orsaka näringsbrister på grund av störningar i näringsupptaget.

Näringsbehovet hos barn

Ett barns näringsbehov skiljer sig från vuxnas främst genom att en stor del av näringsämnena går åt till att utveckla organ och vävnader. Barnens matsmältning är inte heller fullt utvecklad vilket bidrar till att de kan få svårigheter att tillgodogöra sig näringsämnen från maten i den utsträckning som behövs och de drabbas därför av mycket lätt av näringsbrister i olika grad.

Förändringar i barns matvanor

Förändringar har skett i barnens matvanor de senaste 30 åren. T ex har andelen bra fetter, vitaminer och mineraler minskat och kolhydratintaget (socker) ökat.

Barnen äter för mycket godis, läsk, glass, snacks, bakverk och transfettsyror. Barnens kostvanor påminner om vuxnas och vi har nu  generationer av barn som växer upp på skräpmat. Industriellt processad "mat" är ett hot mot våra barns hälsa.

Allergier

De vanligaste allergierna hos barn är mot komjölksprotein, ägg, vetegluten, jordnötter, fisk, socker och soja. Även tillsatser i mat kan leda till biokemiska överkänsligheter och vad som kan utlösa det är färgämnen, konserveringsmedel, smakförstärkare, sötningsmedel och andra E-tillsatser som finns i maten.

Födoämnesallergi kan i sin tur orsaka brister och att barnen inte kan tillgodogöra sig näringsämnen från maten i den utsträckning som behövs och bristsymptomen accelererar.

Småbarn är naturligtvis de känsligaste gentemot varje förorening i miljön inklusive födoämnen och kemikalier. Nervsystemet som fortfarande är under utveckling verkar vara särskilt känsligt för varje toxisk överbelastning vilket ofta leder till olika beteendestörningar såsom raseriutbrott, hyperaktivitet och inlärningssvårigheter.

Andra vanliga överkänslighetsreaktioner hos barn är magbesvär, sömnsvårigheter, kronisk snuva, eksem, huvudvärk, astma, värk i framför allt benen och munsår.

Vi vet genom forskning hur skadligt det är att ge barnen light- och lättaprodukter. Vi vet vad viktigt det är att barnen får bra fetter på grund av dess betydelse för att utveckla ett väl fungerande nervsystem.

Ekologisk Mat

Närodlad ekologisk mat och vitamin och mineraltillskott är rätt väg för att barnen, i den mån det är möjligt,  inte skall utveckla livsstilsrelaterade sjukdomar.

 

American journal of Clinical Nutrition

Riksmaten - Barn 2003/Livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige