Vilken kost är rätt för Dig

Lejon är köttätare

Ät det du är

Det betyder att vi skall äta det som passar vår konstitution.

I djurriket är det instinkten som driver djuren att äta. Lejon är köttätare, försök att föda ett lejon med grönsaker.

Andra djurarter äter enbart vegetariskt, t ex elefanterna, genom att följa sin instinkt äter de inte kött. Detta är ingen slump. Instinkten är en skyddsmekanism för alla djurarter. Som ett resultat har de vilda djuren inga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. De dör i ungefär samma ålder, om de inte dödas, vilket beror på att deras instinkt leder dem till rätt matkälla.

Medvetenhet är en skyddsmekanism hos människan. Problemet är att människorna har blivit sådana ”tamdjur” att det behövs mycket stor medvetenhet för att förändra deras matvanor. Vad vi kan lära oss från djuren är att äta bara det som vi rent instinktivt vet är bra för oss. 

 

Att äta rätt

Vårt sinne säger att vi skall äta det ena eller det andra men oftast har vår kropp besvär med att metabolisera den mat vi känner sug efter. Det leder till matsmältningsbesvär med uppdästhet och gasbildning.

Men matsmältningsbesvär är inte hela historien, en felaktiga diet förorenar och förtjockar vårt blod, sätter ner vårt immunsystem och ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, högt blodtryck mm.

Men det behöver inte vara så här, den mänskliga kroppen är en sofistikerad och invecklad organism som behöver riktigt bränsle och rörelse för att fungera bra.

Det finns inte två blad eller snöflingor som är lika. Även människor är olika och det är logiskt att tro att vi inte heller mår bra av samma sorts mat.

Din blodtyp kan vara nyckeln till mysteriet hälsa, sjukdom, livslängd, psykisk och fysisk styrka. Det finns ingen rätt eller fel livsstil eller diet, det finns bara rätt och fel val att göra baserad på vår individuella genetiska kod.

Alla vill äta rätt men för många av oss är det en gissningslek

 

Idag är den vanligaste folksjukdomen dold födoämnesallergi, varför?

Orsaken till dold födoämnesallergi är total överbelastning på immunsystemet! Man fortsätter ju oftast  som vuxen att äta den mat som man är van och lärt sig tycka om för att man inte vet att den kan vara allergiframkallande.

Resultatet av allt detta blir att immunförsvaret löper amok. Denna oreda som skapas gör att många orena och giftiga ämnen eller ofullständigt behandlad föda kommer ut i blodet. En gång inne i blodet ökar belastningen på lever och njurar som måste försöka filtrera bort giftämnena. Belastningen drabbar tarmen där tarmslemhinnan irriteras, bakteriefloran  störs det blir gasbildningar, diarré och/eller förstoppning med kramper och smärtor som följd. Tarmen har blivit en krigsskådeplats. Oreda i tarmregionen tillåter ytterligare föroreningar att komma ut i blodet.

Med blodet följer dom ämnen som inte skulle ha tillåtits komma igenom tarmväggen och inte finnas med i kretsloppet om lever och njurar fungerat som de skulle.

Vissa celler i immunsystemet kallas mastceller och de är känsliga mot gifterna och reagerar genom att producera histamin. Histamin är som ett “Cesam öppna dig” –kommando till väggarna i alla blodkärl och får dem att släppa igenom blodet med allergiframkallande ämnen. En matallergi är som en missil med ett vapenhuvud för olika mål. Den kan slå till vart som helst i kroppen, överallt där det finns en svag punkt. De vanligaste systemen som drabbas är slemhinnorna, huden, bindväv och nervsystem. Oftast är det ett system som drabbas beroende på vart var och en har sin svaga punkt.

Hur kan mat ge allergier? Det är ett fysiologiskt faktum att lagad mat skapar en immunreaktion i kroppen. Mängden vita blodkroppar, leukocyter, i det cirkulerade blodet ökar i antal efter att man ätit en lagad måltid därför att kroppen reagerar genom att försvara sig.

Det krävs faktiskt bara 50 mg lagad mat för att en immunförsvarsreaktion, leukocytosis, skall komma igång. Tonsillernas (halsmandlarnas) huvudsakliga uppgift är också den att skydda kroppen från främmande mikroorganismer som hamnar i munnen. De fångar provexemplar av passerande mikroorganismer så att antikroppar kan bildas.

När immunsystemet är i normal balans känner de vita blodkropparna utan svårighet skillnad på vän eller fiende och ingen allergisk reaktion uppstår.

 

Håranalysen

Genom håranalysen kan vi vägleda dig om vilket kost som passar just din matsmätning bäst.

Blodtypsmat

Det finns fyra blodtyper. Blodtyp O är köttätaren, A är vegetarianen, B allätare, AB blandkost i måttliga mängder.

LCHF

Low Carb High Fat. Passar utmärkt för överviktiga och typ-2 diabetiker. LCHF kan ätas av alla blodtyper med några små modifikationer. T ex Typ A äter mer fisk och fågel och mindre delar rött kött och fläsk.

Stenålderskost

Exempel på livsmedel som kan ingå i stenålders-kosten kan vara viltkött, fisk, grönsaker, frukt, rotsaker, nötter med mera, och utesluter sädesslagen, mejeriprodukter, salt, tillsatt socker med mera.

LCHQ

LCHQ är en ”måttlig” lågkolhydratkost med runt 20% kolhydrater (jämfört med <10% i strikt LCHF). Det inkluderar rotfrukter, måttliga mängder frukt och små mängder ris, quinoa och bulgur.

Kolhydraterna, fettet och maten i allmänhet ska också vara av ”högsta kvalitet”. Det innebär riktig mat lagad på bra råvaror utan för mycket processning eller tillsatser.

Vegetarisk kost

I vegetabilisk kost ingår inte animaliskt protein, ägg och mjölkprodukter. Det finns dock olika grader av vegetabilisk kost där t ex mjölkprodukter ingår. Den vanligaste proteinkällan för en vegetarian är soja.