Fördelar med PostNord App

  • Du håller enkelt reda på var ditt paket är samt hur, när och var det levereras.
  • Du behöver ingen särskild avi – appen innehåller en digital avi.
  • Dina paket läggs till automatiskt.
  • Du eller någon annan kan hämta ut paketet utan leg om BankID har använts.
  • Du får veta när ditt ombud är öppet.

.

Följ oss på Instagram

Titta gärna in

.. i vårat apotek.

Våra öppettider är mellan 8:00 och 17:00 måndag - fredag.
 
Telefontiden är mellan 8:00 - 17:00 måndag - fredag.
 
Tfn växel: +46 (0)270 28 80 00

Förkyld häst

Hej!

Jag har just nu en förkyld unghäst som både snorar och hostar. Visar dock ingen annan symtom.

Mina frågor är; vad kan man läsa av utifrån snorets utseende, tjocklek, mängd? Finns det möjlighet att läsa av vart infektionen sitter i och med ur vilken/vilka näsborrar snoret rinner ifrån?

Jag skulle vilja veta mer om specifikt snoret och vad just den symtomen talar om för oss. Vilka bakterier eller virus är det som är aktuella via förkylning?

Tack på förhand!
Allt gott,
L I

Svar

Det som förhindrar eller försvårar en infektion att få fäste är ett rent mekaniskt skydd i form av hud eller slemhinna. Slemhinnan kan visserligen angripas av virus men för bakterier är det svårare att tränga igenom. I regel har slemhinnan skadats på något sätt t ex genom ett virusangrepp för att bakterierna skall kunna passera.

 Slemhinnorna har till uppgift att bilda slem och sekretet på slemhinnorna i de övre luftvägarna vägarna gör att bakterier och damm fastnar där och kan med hjälp av flimmerhåret transporteras mot svalgen eller rinna ut genom näsan. Det finns flera olika sätt för kroppen kan skydda sig mot bakterier. Om smittämnen lyckats passera något av skydden reagerar kroppen med en så kallad inflammationsreaktion. Den utgör kroppens skydd mot olika former av skadlig påverkan.

Vid allergi är det oftast ett klart tunt sekret som rinner genom att slemhinnan skyddar sig mot de allergiframkallande ämnena och att de snabbt skall lämna kroppen. Vid magproblem är det också oftast ett tunt genomskinligt sekret som flödar.

Virus tar sig genom slemhinnan och koloniserar sig i cellerna och det leder till sjukdomskänsla. Det finns väldigt många olika influensavirus eftersom virus kan mutera till olika former.

Om slemhinnan har blivit skadad av t ex en virussmitta så får bakterierna fäste och vid bakterieinfektioner är det oftast ett färgat tjockt sekret som rinner ut eller hostas upp, gult till grönt brukar det vara.

Vid svampinfektion är det oftast ett vitt trådigt sekret som kommer.

Streptococcer sätter sig i halsen och ger halsfluss, Pneumokocker förekommer i de övre luftvägarna, hemofilusbakterien sätter sig i övre luftvägarna, tuberkulosbakterier sätter sig i nedre luftvägarna, mykoplasma sätter sig i nedre luftvägarna, svamp och mögel kan hamna vart som helst i kroppen.

Jag kan inte säga var infektionen sitter beroende på vilken näsborre det rinner ur. Ofta sitter det ju i bihålorna och kan ta vilken näsborre som helst eller rinna bakvägen och man hostar upp det..

Om man alltid har problem med vissa bihålor kan det ju tyda på en organstörning som ligger till grund. Om det alltid är på en sida kan det ju också tyda på något men det är väldigt generellt så det kan jag inte gå in på.

Hoppas du fått svar på dina frågor.

2014-11-03 14:54
Tillagd i varukorgen