Vad är egentligen fria radikaler?
Varje cell får sin energi genom att syrgas överförs till vatten. Detta sker i den del av cellen som kallas mitokondrie. När syret omsätts bildas även skadliga partiklar som kallas fria radikaler. I varje cell bildas mer än en miljon reaktiva radikaler per sekund. För det mesta omvandlas de snabbt till ämnen som är mindre skadliga genom enzymer som innehåller bl.a. selen, mangan och zink.
Fria radikaler är instabila kemiska föreningar som skadar cellmembran och cellkärnor. De spelar en roll i hundratals sjukdomar samt åldrandeprocessen. Men utan dem vore vi förlorade då fria radikaler är det vapen som de vita blodkropparna använder för att döda skadliga mikroorganismer.
Kroppen skyddar sig mot de fria radikalerna med ämnen som kan neutralisera dem utan att bli själv bli farliga. De kallas för antioxidanter
Det är främst växternas färgämnen, vitaminer och mineraler som selen och zink.
Det är en ständig kamp mellan de fria radikalerna och antioxidanterna. Vid nästan alla hälsostörningar så finns ett överskott av fria radikaler i blodet.
Vi kan skydda oss genom att äta massor av antioxidanter.
- en frukt eller grönsak av varje färg varje dag- röd, grön, gul och blå.
- vitaminer speciellt A, E och C.
- tillskott av selen och zink.
- undvik mat som lätt oxideras t.ex. fleromättade fettsyror (majsolja, solrosolja).
De flesta växtantioxidanter inaktiveras vid upphettning. Antioxidanterna i olivolja, rapsolja och nypon börjar bli skadade redan vid 40 grader. Upphettning med mikrovågor förstör nästan alla antioxidanter.
Växter som växer i solsken är rika på antioxidanter och eteriska oljor. Det skiljer mycket på var och hur de växter och när de skördas. Ju mer solsken desto smakligare och hälsosammare växt.