Betaglukan, eller β-glukan, är fiber som är löslig i vatten och återfinns i havre. Betaglukaner sitter närmast under skalet på det hela havrekornet. Ämnet har en förmåga att hålla blodsockret jämt så att inte stärkelsen skall frigöras i tunntarmen.
Hel havre räkans som en rätt långsam kolhydrat.
Den upphettade (kokta) säden blir snabba kolhydrater som kan påverka blodsockerbalansen negativt och orsaka ökad jäsning i grovtarmen med kolik som följd och/eller magproblem.
Till häst används havre som fettkälla. Det finns en betydande variation i fettinnehåll mellan sorter. Den fettrikaste sorten som odlas i Sverige är Matilda som innehåller ca 87 g/kgts.
Att utfodra med en fetare havre är ett enkelt sätt att tillföra fett i foderstaten och därmed kan högpresterande hästar, som så behöver, få god energiförsörjning.
Hästens frånvaro av gallblåsa ställer krav på att fettet skall vara väl fördelat i fodret så att inte fett passerar tunntarmen till grovtarmen. Fett i grovtarmen orsakar försämrad grovtarmsjäsning.
Även om den totala tarmkanalens smältbarhet av stärkelse är hög hos hästar, har det visat sig att kapaciteten för att metaboliseras stärkelse i tunntarmen hos hästar är begränsad. Det innebär att man kan överbelasta tunntarmens förmåga att bryta ner stärkelse vilket då gör att stärkelse kommer ut i grovtarmen vilket påverkar den mikrobiella grovtarmsjäsningen negativt. Man rekommenderar därför att inte överstiga 150 gram stärkelse/kg kroppsvikt vid varje fodringstillfälle, så en häst som väger 500 kg kan fodras med ca 2 kg hel havre vid varje fodringstillfälle.
Var noga med att vänja in hästen långsamt för att undvika störningar i matsmältningen. Ge alltid grovfoder före kraftfoder och det är en fördel om hästen har grovfoder kvar när han serveras havren.
Havre innehåller biologiskt aktiva ämnen som är värdefull för hästen. Oraffinerade hela korn är en bra källa till energi och protein med högt näringsvärde av aminosyror och mineralsalter. Det innehåller mineralerna kobolt, fluor, jod, fosfor, zink, järn och kisel samt A-, E-, K och B-vitaminerna. Havre innehåller dessutom ganska mycket av aminosyran tryptofan, vilket behövs som utgångsläge för hormonerna serotonin och melatonin.
Havre innehåller också avenantramider (AVA) vilka är hälsobefrämjande fenoliska antioxidanter som är unika för havre och det finns ca 15–20 olika AVA-föreningar. De är havrens egna antioxidanter, avenantramiderna, som har störst antioxidativ aktivitet och de finns bara i kärnan. Dessa AVA-föreningar bidrar också till havrens smaklighet.
Havre, framför allt Matildahavren, innehåller mer fett än våra övriga sädesslag. Med fettet följer antioxidanter som förhindrar att fettet härsknar. Havre innehåller dessutom proteiner med högt näringsvärde och har en ovanligt fördelaktig balans mellan fleromättade och mättade fetter. Havre deltar i bildning av smörsyra i tarmen och bidrar till normal kolesterolbildning i levern. Havre har fler hälsofördelar och en är att minskar riskerna för förändringar i hästens insulinnivåer.
Tack vare innehållet av stora mängder aminosyror stimulerar havre produktionen av lektin i levern och lektin verkar understödjande på leverns förmåga att rensa ut toxiska ämnen. Lektiner har många uppgifter bland annat deltar de i immunsystemets funktion.
En del hästägare har uppmärksammat att en deras hästar har blivit "het - hetlevrade" när man inför havre i foderstaten. Eftersom havre deltar i leverreningen kan det uppstå reaktioner under en period vilka avtar i takt med att levern blir friskare. Levern behöver ständig avgiftning och detoxa med havre anses vara effektivt och skonsamt sätt att hålla den frisk och funktionsduglig.
Bra havre har tung kärnaavren är det ideala kraftfodret för hästar. Det menar foderexperten Christina Planck. Att ge hästar havre i vårt land är en gammal tradition. Havren har den för hästar perfekta kombinationen av högt fiberinnehåll, hög fetthalt och bra aminosyrasammansättning.
Christina Planck, 60, är agronom, därtill hästuppfödare och bonde. Hon har under flera decennier skrivit om foder för hästar. Den mest kända är ”Rätt foderstat bättre häst” som trycktes i sin första upplaga 1981.
Hur länge har man gett havre till hästar?
- Användandet av kraftfoder började mer på allvar i och med att hästarna började flytta in till städerna. De blev skjutshästar, spårvagnshästar, arbetshästar, bryggarhästar och så. Då behövde de något extra kraftfoder utöver höet. Det gick inte att släpa med sig tillräckligt med hö in till staden.
Är havren det fulländade kraftfodret för hästar?
- Ja egentligen är det det, hästen är en gräsätare och där är den mycket bra på att få ut energi ur gräset. Men när vi ger hästen annat att äta kan den inte smälta det lika bra. Det finns stärkelse i spannmål som hästen egentigen inte är bra på att smälta, men i havren finns det mindre andel stärkelse än i andra spannmål. Havren är dessutom det fettrikaste spannmålet vi har och innehåller mycket fibrer som hästen är en stjärna på att smälta. Om man ger hästen korn får hästen mer stärkelse att bryta ner än om man ger den havre, därför är havre mer ”ofarlig” att ge än korn. Hästar som är känsliga för stärkelse kan få små reaktioner av korn.
Fördelar med havre?
- Det positiva med havren är ju den att den har den här blandningen mellan fett och stärkelse och fibrer, den kombinationen.
Nackdelar med havre?
- Allt för mycket skämmer ju allt, men egentligen finns det inga riktiga nackdelar med havren.
Finns det olika sorters havre?
- Det finns olika sorters havre till exempel Matilda, Freja, Vital och svarthavresorter som Hirondel och Ebene. Men sorten spelar ingen roll. Det viktiga är att den ska ha *tung kärna, man vill ha den välrensad, utan slökärnor och agnar, det får inte finnas en massa skal med. Det är lite olika färg på olika sorter, men det spelar egentligen ingen roll. Man håller sedan ett par år tillbaka på att odla fram en havre för hästar som innehåller mycket fett.
- Om svarthavre vill jag berätta att färgen sitter bara i skalen,. Det har ingen betydelse om havren är gul, svart eller vit. Det är bara det att svarthavren är mer välrensad, näringmässigt är den detsamma som vår egna havre. Svarthavre importeras.
Varför blir vissa hästar för pigga av havre?
- Ja du om man visste det. Det kan vara en kombination, det kan vara vissa fettsyror, strukturen på havrestärkelsen, kan vara betaglukanerna i fibrerna. Men det har man ingen aning om.
Vad har havren för näring?
- Ett kilo havre har ungefär lika mycket energi som ett kilo hö. Havren innehåller relativt mycket protein och det beror lite på skörden också. Är det en stor skörd så är det lite protein, är det en liten skörd är det oftast mycket protein. Havre innehåller relativt mycket fosfor och lite kalcium. Man får titta lite höet också när det gäller kalk/fosforhalten om det behövs tillskott för den balansen. Men det är så med allt spannmål att fosforhalten är högre än kalciumhalten.
Ska man ge havren krossad eller hel?
- Jag tycker att den ska vara hel om man inte har hästar med väldigt dåliga tänder. Man vinner absolut inget på att krossa den, så länge hästen kan tugga sönder kärnan får den ut all näring. När man krossar havren öppnar man den idealiska förpackningen och släpper in luftens alla microorganismer. De ger en sämre hygienisk kvalitet och dels lever de lite på näringsinnehållet i kärnan.
- På ett kilo havre går det runt 30.000 kärnor. Alla som tycker att de hittar så många kärnor i gödseln kan kontrollera följande: hittar man då fler än 250 kärnor per kilo häst gödsel så kan man fundera (jag tror inte man hittar fler. Är havren väldigt hårt nertorkad kan man stöpa havren. Det är att slå över vatten. Men jag tycker inte att den ska krossas.
Hur mycket havre ska man ge?
- Jag är av den uppfattningen att hästen av naturen är en gräsätare, och om den jobbar så mycket att den inte hinner äta mer hö utan att man måste ge den kraftfoder så gör man det. Men hellre ska de få tugga mer på sitt hö eller hösilage än att ge dem kraftfoder. Man har en tumregel, det gäller alla kraftfoderslag, det är max 0,4 kilo kraftfoder per 100 kr häst och utfodringstillfälle.
Hur är det med skörden, kan man ge nyskördad havre?
- Med dagens skördeteknik kan man fodra havren som är ganska omedelbart skördat. Havren som sådan är inte farlig, men bytet mellan gammal havre och ny havre är ett foderbyte i sig som ska ske långsamt. Där är det viktigt att tänka på att hästar kan reagera olika.
Intervju med Christina Planck i Aftonbladet
Kommentar till artikeln av Elisabeth
*1 liter havre bör väga 7 hg.
OATS THE HORSE - HEALTHY GRAIN
By Laurie Lawrence, Ph.D. Professor,
Department of Animal and Food Sciences
University of Kentucky