Ferrum - järn till häst

Hej!

Jag har en fråga om Ferrum, som jag har börjat mata min häst med.

Det står att det är 1 g järn / kg, stämmer det? Det låter väldigt lite. Jag ger även kalk just nu, och däri är det 2,2 g järn / kg. 

Är det tänkt att man ska ge Ferrum om hästen har järnbrist?

Vänliga Hälsningar 

N

Hej N

Nu blev jag blev förskräckt när du säger 1 g/kg, det stämmer inte – det är 1 mg/kg.

Våra produkter till djur är mikroniserade vilket innebär en minskning av den genomsnittliga partikeldiametern hos ett fast material till mikrometerskalan.

Vi utgår vi från den storlek på partiklarna som kroppen kan hantera. Det innebär att alla näringsämnen kroppen kan jobba med måste omvandlas till ytterst små partiklar, alltså allt den arbetar med är smått och inte synligt för blotta ögat, vi kallar det cellnäring.

Ser vi på mängden järn i Ferrum är 1 mg fördelat i milijontals små molekyler som genom sin litenhet kan tas upp och transporteras av blodet direkt ut till cellerna.

 

Jag vet att det här är svårt att ta till sig men jag brukar jämföra med de röda blodkropparna. En enda röd blodkropp kan transportera ca 1,2 miljarder syremolekyler och hästen har cirka 40 liter blod i kroppen, det innebär 200 biljoner röda blodkroppar som var och en kan transportera 1,2 miljarder syremolekyler. Kroppen är fantastisk och den jobbar på cellnivå med allt som vi stoppar i den. Allt måste omvandlas till cellnäring och det sker enkelt förklarat av enzymer. 

Om hästen har järnbrist så fungerar Ferrum alldeles utmärkt om de röda blodkropparna ”går tomma på bränsle”. Ferrum har många funktioner i kroppen förutom syretransporten, det är också viktigt för sköldkörtelns hormoner som reglerar kroppens ämnesomsättning och deras stora roll i cellreproduktion, nervfunktionen och hur snabbt kroppens celler kan använda syre.

2024-03-20 12:29
Tillagd i varukorgen