Vitlök till Hund

Fråga

Jag har läst att det är farligt att ge lök och vitlök till hundar, nu ser jag att Parasitpulvret innehåller vitlök, kan jag ge det till min hund ändå?

AS

Svar

Den lilla mängd vitlök som Parasitpulvret innehåller är inte farligt att ge till hunden.

Det har diskuterats kring ämnet lök och vitlök på grund av en studie som gjordes och vid försöken har försökshundar ätit 10 gram lök per kg kroppsvikt och dag under 5 månader. De hundarna visade lätta förgiftningssymptom. Vid tillförsel av 15 gram lök per kg kroppsvikt under 5 månader visade hundarna förgiftningssymptom redan efter 7 till 12 dagar.

Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå lök eller två gula lökar motsvarande 14 gram lökpulver är risken stor att den kan få en lökförgiftning. 1 gram rå vitlök anses motsvara 5 gram rå gul lök.

Risken för förgiftning med vanlig rekommenderad dosering bedöms som ringa.

Observera att risken är dosrelaterad. Som med allt som ges i megadoser kan det framkalla förgiftningssymptom, de studier som gjorts på hund med vitlök är alltså megadoser.

Uppgifterna är hämtade ur en artikel av Professor Gustaf Björck. DoggyRapport 1999.

Så här svarar Veterinären

Vitlök

I sista apotekstidningen är det en artikel om förgiftning och vad hundar inte ska äta. B la annat står det att hundar inte ska äta vitlök, men läser man i olika recept på hundgodis som man gör själv så är vitlök ofta med i recepten. Jag vill veta om hunden kan äta vitlök eller inte.

Veterinären svarar

Hej Gunilla!
Lökar av alla slag kan vara giftiga för hundar men som med det mesta är det en dosfråga. Om maten är smaksatt med en aning vitlök eller om man ger vitlöksolja i kapslar mot t.ex. fästingar är det ingen fara. Skulle hunden emellertid få för sig att äta stora mängder vitlöksklyftor kan det vara riktigt farligt.

Marianne Tornvall
Legitimerad Veterinär

2014-06-25 17:18
Tillagd i varukorgen