LAKTOS

LAKTOSMONOHYDRAT

Laktospulver

Vi använder laktos (laktosmonohydrat* av läkemedelskvalitet) som bindemedel och bärare av information i våra produkter till hästar. Laktos är en energigivande kolhydrat som är gynnsam för blodsockret.

Blodsockernivån bestäms av kolhydraternas typ och Laktos är en disackarid (di betyder 2) som omvandlas till glukos* och galaktos. De två sockerarterna tävlas om att tas upp av blodet vilket gör att processen går långsamt och blodsockernivån blir jämn.

Laktosen i våra produkter understödjer också en frisk bakterieflora i grovtarmen. En liten mängd laktos kan bidra till att ”mata” mjölksyrebakterierna i hästens matsmältningsapparat. En bättre bakteriell flora upprätthålls i hästens tarmkanal och motverkar därmed diverse matsmältnings-problem. Laktos också har visat sig gynna kalcium- och fosforassimilering hos föl men har i små mängder samma effekt på den vuxna hästen. Den vuxna hästen kan också träna upp sin laktasproduktion*! Laktos främjar också utvecklingen av acidofila organismer i tarmen och motverkar tillväxten av oönskade förruttnelsebakterier hos fölen men också hos den vuxna hästen. 

Laktos kan variera i färg beroende på batch utan att det är något fel på den .

Att laktos skulle vara skadligt för hästens matsmältning eller orsaka allergier finns det inga studier som talar för. De studier som gjorts och som man grundar laktosintolerans på har man givit hästen ½ - 1 kg laktos och konstaterat att den fått diarré.

Den mängd som man ger dagligen av våra produkter till hästen kan röra sig om 170 - 180 gram på en häst som väger ca 500 kg. Laktos innehåller 5 g kolhydrater per 100 g.

Våra produkter har funnits på marknaden mer än 20 år och under den tiden har inga biverkningar på laktos rapporterats.

*Laktosmonohydrat, eller alfa-laktosmonohydrat, är ett kristallint pulver. Det har olika egenskaper som gör den användbar som ett farmaceutiskt fyllnadsmedel vid tillverkning av läkemedel, homeopatiska medel och kosttillskott.  Detta ämne är helt renat från mjölkprotein.

*Galaktos är en sockerart som är viktig för hjärnan. 

*Glukos omvandlas till glykogen och lagras som energi i musklerna.

*Laktas är ett enzym som tarmens epitelceller bildar och som hjälper till att bryta ner laktos. Enzymet produceras normalt hos alla däggdjur vid födseln men produktionen minskar efter avvänjning av mjölk. Laktas produceras i mindre mängder hela livet.

Daim gillar produkterna

Tillagd i varukorgen