DETOX

Fråga: Vad är toxiner, vad består de av och skall man göra en detox? 

Svar: Toxiner är ämnen som är skadliga för organismen. Ämnets skadlighet beror till stor del på giftigheten och den enskilda individens förmåga att utsöndra dem. Toxiska ämnen får vi i oss via luft, hudprodukter, mediciner, mat och vatten. Alla levande varelser har idag spår av miljögifter i form av organiska toxiner i kroppen. Det här är oftast fettlösliga toxiner som snabbt kan spridas i näringskedjan och lagras i fettvävnad. De här organiska föreningarna sprids också över klotet och samlas i kallare områden vilket ger en koncentration vid polerna. De individer som bor vid polerna och de växter som finns i ishaven drabbas hårt av de organiska föroreningarna.

Världens samlade kemikalieproduktion har ökat från sju millioner ton årligen år 1950 till ca 400 miljoner ton år 2005. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) beräknar att värdet av den globala kemikalietillverkningen kommer att öka med 85 % mellan 1995 och 2020. I dag finns mer än 100 000 fabrikstillverkade kemikalier i dagligt bruk över världen. Mer än 30 000 kemiska ämnen finns på marknaden inom EU. Av dessa har endast 5 000 testats och bedömts vad gäller deras effekter på hälsan och miljön. Övriga ämnen finns det ingen kunskap om.

Kroppens avgiftande organ använder framför allt aminosyror, vitaminer och mineraler för att kunna utföra arbetet med avgiftning. Fattas det "arbetsmaterial" minskar organens förmåga till avfallshantering. Blir avfallet kvar i kroppen ligger det och härsknar, ruttnar eller på annat sätt blir toxiskt och orsakar förgiftning vilket i sin tur orsakar mer eller mindre allvarliga sjukdomar på sikt. Avfall är också det som blir kvar när kroppen tagit upp näringsämnena från maten.

Hur sjuka vi blir är beroende på den enskilda individens förmåga att avgifta sig och på grund av att ett eller flera av de fyra avgiftningssystemen till slut inte orkar med belastningen.

För att man verkligen skall förstå vad viktigt det är att avfallsprodukter och toxiska ämnen lämnar kroppen så är vi utrustade med FYRA avgiftningsorgan. Det visar verkligen vikten av att avfall och andra toxiska ämnen är tänkta att lämna kroppen så fort som möjligt. 

De avgiftande systemen är; huden, lungorna, tarmen och njurarna. Via huden utsöndras de fettlösliga avfallet och urinsyran, den gasformiga avgiftningen sker via lungorna, tjocktarmen avlägsnar de fettlösliga avfallet från organismen och via njurarna befrias ämnesomsättningen från de vattenlösliga avfallet. Vid sjukdom, eller bara att man vill detoxa sig, är det också här den största hjälpen bör sättas in på grund av att avfallet orsakar självförgiftning. 

Det här med detox, eller avgiftning är inget nytt det har människan gjort över hela världen i hundratals år för man ville försäkra sig om god hälsa. Det beror på olika traditioner vilka metoder som använts men via bastubad, svetthyddor, ångbad så har man avgiftat via huden. Andra har använt örter, fasta, tarmrening och olika kurer som stimulerar de övriga avgiftande organen. 

2023-12-05 09:39
Tillagd i varukorgen