Funderingar

Hej!

Jättetrevligt med en sida som fokuserar på det naturliga men jag har lite frågor efter att ha surfat runt på er sida ett tag.

För det första angående ett uttalande som finns på er sida under ”olämpligt foder till häst” och ”proteinrikt”. Där i bildtexten skriver ni följande: ” Två-årigt fullblodssto. “Broilerutfodrad” med proteinbelastning på njurarna (se vitt lödder).”

Hur uppkommer detta lödder? Är det var som helst på hästen, eller är det exempelvis löddret som kan uppstå mellan ”skinkorna” eller vid selar när hästen svettas? Uppkommer alltid detta lödder på grund av proteinbelastning på njurarna eller kan det helt enkelt också vara svetten som löddras på grund av friktionen?

Det ni senare skriver om vaccination mot botulism, ser ni hellre att hästarna går ovaccinerad mot botulismen, då vaccinet innehåller kvicksilver och aluminium? Kvicksilver- och aluminiumhalten är väldigt låg i vaccinet. Kvicksilvret finns där på grund av att konserveringsmedlet innehåller det och aluminiumet förstärker effekten av vaccinet som skulle fungera sämre annars (1). Aluminium finns dessutom normalt i dricksvatten (1).

Det känns ganska missvisande att lägga till att även aluminium och kvicksilver orsakar nervskador, när detta endast skulle kunna ske om det var en betydligt större mängder än vad som finns i vaccinet. Medans botulism är en riktigt elak bakterie bland både människor och djur.

Det vore även trevligt att se lite källhänvisningar så man kan utforska vidare.

Tacksam för svar!

Hej

Vad roligt att du uppskattar vår hemsida och trots att vi är lite okonventionella i vårat sätt att se på hästhanteringen ändå inte har fler frågor och funderingar.  Det tolkar jag som att du är väl insatt i ett naturligt sätt att tänka. När det kommer till dina funderingar så skall jag förklara mer ingående.

Protein

Hästens svett innehåller protein (som gör svetten vit och löddrig), detta för att kyla ner ett specifikt område på kroppen och ofta börjar svettkörtlarna fram på bröstet producera först och för att det skall bli en ordentlig nedkylning så stannar svettet kvar på området som löddrar.  Det är mycket med hästens svettning och hur viktigt det är att den svettas som jag inte skall gå in på här.

Frågan gällde just hästen på bilden och det blev kanske lite missvisande eftersom jag inte visade bilden på den häst som vann loppet och som svettades normalt. Det var en mycket varm dag på en kapplöpningsbana i Kentucky och när hästarna visades upp så fick jag en mycket bra bild på hur en onormal proteinsvettning ser ut.

Den här hästen svettades inte alls annat än dessa två små rännilar på insidan av låren och som du ser så är hon inte ens löddrig mellan benen. Om hon hade haft en normal svettning över hela kroppen hade jag kanske inte reagerat på just de här rännilarna.

Eftersom jag vet hur de olika organsystemen är kopplade till olika områden på kroppen så drog jag slutsatsen att det var proteinbelastade njurar som orsakde just det här stoets onormala svettning, för övrigt blev hon också sist i loppet. Som du ser på bilden är hon ”välmusklad” (därav kommentaren om broileruppfödning)  och ser äldre ut än sina 2 år, det är enbart hennes ”fölsvans” som visar annat.

Här kan du se bild på hästen.

 

Vaccin

När det kommer till utfodring med silage där det kan förekomma döda djur som orsakar de ”elaka” bakterierna du nämner, är jag av den bestämda uppfattningen att man inte ger hästen något att äta som man vet att den kan bli svårt sjuk av, kanske till och med dö!

Om man ändå väljer silage som foder till sin häst bör man ta ställning till hur man på bästa sätt håller sin häst någorlunda skadefri. Om man väljer att vaccinera så bör man ha bra kunskaper om riskerna, då kan man eventuellt också lättare se en biverkning och ha möjlighet att behandla dessa snabbare.

 

Aluminium och kvicksilver

Varför skulle jag inte nämna att aluminium och kvicksilver orsakar nervskador, man bör ha kunskap om vad de olika ämnena man sprutar in i hästen har för verkan och därifrån ta ställning till om man skall ge sin häst silage och vaccinera eller hö och inte behöva vaccinera. Nu finns det ju även fall där en häst fått botulism trots vaccination.

Vad jag är ute efter i min information är att man skall skaffa sig kunskap därför att ge hästen vaccin innebär också att utsätta den för fara, vaccinerna innehåller nämligen mer än aluminium och kvicksilver. Varje hästägare måste naturligtvis själv ta ställning och jag säger ingenstans i min information hur man skall göra, däremot vill jag alltid uppmana till att skaffa sig egen information.

Du nämner Aluminium i dricksvatten

Här kan du läsa att aluminium i djurstudier där Livsmedelsverket bl a nämner nervskador. Man säger naturligtvis inte hur stora mängder det krävs för att orsaka skador och det är säkert individuellt också, här kan du även fördjupa dig i aluminiumproblemet. Det finns inte mycket forskning kring hästar vacciner och tungmetaller så där har jag utgått från våra egna erfarenheter  samt den forskning som finns från människor.  Jag läser innehållsförteckningar på de olika vaccinerna som man ger hästen och jag kollar vilka biverkningar man spaltar. Står det att hästar i sällsynta fall kan få neurologiska biverkningar, fast det är sällsynt, så räcker det med att en häst får det, för den hästen kan ju vara din, eller hur.

När det gäller kvicksilver är halveringstiden från 18-28 år i bl a hjärnan och nervsystemet.  Det betyder att man fyller på depåerna i kroppen regelbundet vid vaccinering. Av den orsaken borde man i alla fall fråga efter kvicksilverfria vacciner.

När det gäller källhänvisningar är mycket av det jag skriver från våra egna erfarenheter inom alternativhälsan sedan mer än 30 år, men allt du vill veta finns på internet, det är bara att söka. Jag läser först och främst forskningssidor som t ex   www.slu.se  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26198 www.guelph.com  www.ucdavies.edu och medicinska journaler som t ex www.thelancet.com

Elisabeth

2015-04-01 17:16
Tillagd i varukorgen