SKOGANS SURPRISE

SKOGANS SURPRISE

Travhästen Skogans Surprise anlände i fint skick från Skåne till mitt stall i Boden. Han hade gjort undan tävlingsdebuten och var till synes en glad trevlig och välmusklad liten herre. Bra tandstatus, fin i hårrem men hade lite bulor här och där på kroppen, bra hovar och smidig muskulärt. Ingen mask enligt träckprov, bajade normala bollar och pulsmätaren visade på bra återhämtning.

Vid körning var han förvånande passiv och levde verkligen upp till sitt rykte att vara lat. Kändes dock mera som en som håller igen och sparar sin energi av något oförklarligt skäl. När han väl högg tag i grejorna så visade det sig att han var mycket pruttig vilket inte var bra med tanke på att bröstkorgen ska ge full plats för inte organ. Inte vara fylld med gas som tränger ihop lungornas utrymme för utvidgning. Det som störde mig - och naturligtvis även hästen -  var alltså den gasfyllda magen. Han åt allt och var bra på att dricka så det var ju inte där det satt. Men han tuggade maten slarvigt och gasen kom ganska snart efter han ätit. Dessutom var han ovanligt trög i magen även under körning. Jag provade mig fram med olika utfodringstider, portionsstorlekar, fri tillgång på grovfoder eller utportionerat. När mata i relation till träning? osv Ja, det var mycket statistik och anteckningar för att se mönster och kunna åtgärda.

Hästen var ju inte sjuk med de tecken han uppvisade skapar problem förr eller senare för en tävlingshäst som ska prestera. Gaser och trög mage måste fixas innan tävling blir aktuell igen. Punkt slut.

Eftersom jag under många år samverkat med ett konvalescenthem för travhästar, så kände jag till Homeopathuset. Och jag visste att det går att lokalisera själva grundorsaken till de problem man ser. Eliminera orsaken istället för att försöka behandla så att symtomen försvinner. Så jag beställde en håranalys. Jag fick ett utförligt svar av Hans Söderström som kunde meddela att hästen led av en födoämnesintolerans som funnits med i hela vuxna livet.

Jag började ge GASTROFOR och MINESYL och ganska snart började det hända grejor. Bulorna försvann och mängden gas minskade. Hästen blev mer alert och träningvillig. Fodret var ju redan till övervägande del egenproducerat och ekologiskt.  Jag gav en liten andel fabriktillverkade kraftfoder som jag nu tog bort helt. Och på den vägen är det. Hö, havre, betfor och ibland luzernhack om så krävs - allt grovfoder analyserat och foderstat beräknad. Har ersatt mineralerna och vitaminerna med MINESYL.

Idag fungerar magen fint, inga bulor längre och den lata herrn har ersatts av en piggt pullande tävlingshäst som hittils i år tagit tre segrar.

 

Fantastiskt!

Kerstin Kemlen

2013-10-29 23:12
Tillagd i varukorgen